Torr hårbotten och honung

Åh vad jag älskar honung! Man kan göra så otroligt mycket med denna produkt, det är bara fantasin som sätter gränserna!

Jag har varit lite torr i hårbotten (ej mjäll obs) i några dagar plus att det har kliat en del. Efter lite googlande hittade jag den här huskuren från hemsidan No Poo (som för övrigt är en grymt bra inspirationskälla, kolla in den!):

2 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
1/2 msk aloe vera (om du använder gel försök ha så hög procenthalt aloe vera som möjligt och så lite andra ingredienser i, min är på 98 % köpt i hälsokostaffär)

Jag blandade samman ingredienserna och masserade in smeten i hårbotten. Det är lite kletigt men inte så farligt :) Därefter lät jag inpackningen sitta i under en timma. Under tiden passade jag på att ha några droppar ren ekologisk arganolja i hårtopparna för att vårda dem lite extra.

När jag sköljde ur det gick det förvånansvärt lätt! Jag tänkte att det skulle bli jobbigt, då mitt lätta hår brukar ha svårt att få ur oljeinpackningar. Kanske var jag därför lite väl noga med att massera ordentligt och skölja ut allt, då jag var rädd för att det annars skulle se fett ut. Men det gjorde det alltså inte!

Resultatet angående hårbotten blev bra men inte superbra. Hårbotten  är fortfarande torr men i alla fall mycket mindre och det kliar minimalt än så länge. Troligtvis behöver man göra kuren några gånger för att alls ska försvinna, så jag återkommer med uppdatering.
På plussidan är att mitt hår verkar älska honungen för håret har lagt sig i extra fina vågor/lockar och känns fylligare!

Detta gjorde att jag blev lite nyfiken på honung och hår. Efter ytterligare lite googlande fann jag att många tvättar håret enbart med honung utblandat i lite varmt vatten! Det ska jag prova nästa gång, kan ju vara perfekt att varva honungstvätt med balsammetoden! Jag älskar att hitta nya idéer! :D

Hud och pH-värde:
Ni kanske undrar varför honung, äppelcidervinäger och aloe vera antas lämpa sig så bra för huden/hårbotten?
Hudens pH-värde är i genomsnitt 4,7 och alltså svagt surt. För att huden ska må så bra som möjligt bör man helst använda produkter vars pH-värde ligger däromkring, annars finns risk att dess pH-värde rubbas och kommer ur balans.
pH-värdet i honung, äppelcidervinäger och aloe vera är 3,2-4,5 beroende på sort och är även dessa svagt sura. Dessutom har ingredienserna en antibakteriell verkan samt olika bra egenskaper. Aloe vera är t.ex. även en bra mjukgörare, stillar klåda m.m.

Just honung är jag som sagt särskilt fäst vid! Men det återkommer jag till om längre fram :)

Denna honung använde jag mig av idag:
Lovö Honung (Mälaröarna) som är ekologisk och alltså även närproducerad! Tummen upp för det!

image

1 tanke på “Torr hårbotten och honung

  1. Pingback: Ansiktsvård á la moi | Vardagsmedveten

Lämna en kommentar