Den multitaskande nutidsmänniskan

Läste en väldigt bra artikel igår i DN som handlar om nutidsmänniskans totala mobilberoende. Så extremt bra skrivet! Läs den HÄR.

Hur mycket av ditt liv spenderar du via mobilen och hur mycket av din dag går åt till att njuta av livet, våga ha tråkigt, bara vara? Varför uppfyller vi ALL vår dötid med mobilen, är det verkligen värt det? Vad missar vi medan vi stirrar på mobilen? Förstår vi ens vad vi missar? Mobilen, som alltid finns där som en enkel tillflykt bort från tristess, plugg och måsten. Mobilen, som räddar en från pinsamma situationer, från stundar då man av allmänheten kan uppfattas som ”ensam”… När blev det inte okej längre att bara vara?

Dessa två stycken i artikeln berörde mig mest:
”Om sömnen är den kroppsliga avslappningens höjdpunkt, så är den djupa ledan den själsliga avslappningens höjdpunkt. Ren stress förmår inte frambringa någonting nytt. Den reproducerar och accelererar det redan förhandenvarande.”

”2000-talets samhälle är inte längre ett disciplinsamhälle, utan ett prestationssamhälle. Och invånarna är inte längre ”lydnadssubjekt”, utan prestationssubjekt/…/ Disciplinsamhället behärskas fortfarande av nej. Dess negativitet skapar galningar och förbrytare. Prestationssamhället däremot frambringar deprimerade och misslyckade människor.”

Bestämde mig igår kväll därmed för att INTE starta dagen med mobilen (ni känner säkert igen mönstret: stänger av alarmet på mobilen, går igenom standardapparna medan man vaknar, går på toa – med mobilen såklart – gör frukost samtidigt som man läser någon artikel osv osv…). I stället bestämde jag mig för att varje morgon försöka vänta med att kolla mobilen tills jag satt mig på tunnelbanan på väg till skolan. Vilket fjuttigt myrsteg va! Hur svårt kan det va!? Ändå höll jag på att glömma i morse när jag vaknade, mannen påminde. Glömde igen vid frukostbordet. Det var visst inte så enkelt.

Jag har hört någonstans att det tar 18 (?) dagar att bryta en vana/ovana, så det är ju inte så konstigt att det är svårt. Men jag vill ha en förändring, vill att mina tankar ska få vila ibland, bara vara.

Inser ni vilket beroende vi alla har!? Så sjukt svårt att inte göra något alls. Vi har tappat bort det, måste hitta tillbaks – leva i NUET.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s