Balsammetoden

Då Balsammetoden var det första ”naturliga” som jag stötte på börjar jag med att berätta om det. I och med att jag har ett par år av insamlad information i mitt huvud som vill sättas på pränt här på hemsidan, samtidigt som jag hela tiden upptäcker nya saker, kommer jag att varva med att berätta saker som jag lärt mig med saker som jag lär mig. 

Balsammetoden alltså. Vilken fantastisk grej! Det började med att jag hörde av någon att en kompis kompis provade denna metod. Jag blev nyfiken och googlade på namnet. Där hittade jag ett forum som handlade om Balsammetoden främst, men även om massa annat. Jag satt i flera dagar och läste och läste på all ledig och icke-ledig tid tills jag kunde så mycket att jag vågade testa.

Hemsidan heter www.lockig.se och den är grym för alla er som vill lära er om Balsammetoden. Metoden går rätt och slätt ut på att man tvättar håret med balsam och skippar schampot, slutar använda produkter som torkar ut håret och slutar att slita på håret med plattång o. dyl. Man låter helt enkelt håret få må bra och få forma sig som det vill!

Tycker ni det låter helt galet? Tro mig, det tyckte jag med. Jag hade ett sånt där hår som är lite lockigt, lite vågigt och lite rakt på olika ställen. Detta resulterade i att jag var slav under plattången under hela min uppväxt, för att antingen göra håret helt rakt eller göra lockar där håret var rakt. I dag tvättar jag håret, låter det självtorka och därefter ligger det snyggt i fina vågor och jag är äntligen nöjd med mitt hår! Förstår ni vilken befrielse det är och vad mycket tid man sparar!

Varför Balsammetoden?

Schampo har bara funnits i omkring 40 år och innan det var håret varken smutsigare eller behövdes tvättas så ofta som folk gör idag. I schampo finns det

  • sulfater som är starkt uttorkande,
  • silikoner som lägger sig som en hinna på hårstråna vilket gör att håret verkar vara mjukt och friskt men som måste tvättas bort med uttorkande ämnen,
  • mineraloljor som täpper till hårbotten osv…

Om man tvättar håret med balsam (som är godkända, det finns ”skit” i vissa balsam också) så får håret må bra och blir ändå rent och välvårdat!

 Verkar det intressant? Gå in på www.lockig.se och läs mer! Klicka på ”balsammetoden” för att lära dig mer och klicka sedan på ”forum” à ”ny på balsammetoden” à ”vilka produkter kan jag använda”. Jag tror att du måste bli medlem för att kunna läsa allt, men det är gratis och utan baktankar från deras håll så det är det verkligen värt. Plus att du då kan ställa frågor i forumen om du undrar över något. Vilket du givetvis får göra även här! Nästa gång du måste köpa nytt schampo kan du, om du är sugen på att testa detta, köpa ett ”godkänt” balsam istället!

OBS – innan du börjar med Balsammetoden måste du en sista gång tvätta håret med ett schampo, ett s.k. ”sista schampo” (det finns en lista på godkända sådana i forumet). Detta måste du göra för att få ut sulfater och liknande som finns i ditt hår från din senaste tvätt. Därefter kommer du vara fri från sådana ämnen. Titta i ditt badrumsskåp, kanske har du något där som är godkänt som sista schampo!

Fördelar som jag har upplevt med Balsammetoden:

  • Jag behöver inte använda volymmousse och liknande då håret har en helt annan volym nu!
  • Mitt beroende av hårfön och plattång är borta, vilket resulterat i att:
  • Jag använder mindre produkter än innan då jag inte behöver skydda mitt hår från värmestyling
  • Jag använder aldrig hårspray (finns inte många som är godkända, men var förvånansvärt lätt att sluta med) vilket är bra för miljön
  • Mitt hår har aldrig varit så lättskött och fint som nu
  • Jag har mer tid för annat!

Hur ser min tvättprocedur ut?

Jag använder ett balsam (s.k. tvättbalsam) precis som jag förr använde schampo. Man behöver använda lite mer än med schampo och massera hårbotten lite längre men inte så länge så att det är jobbigt! Efter ett tag kommer du att känna när håret är rent och fritt från balsam.  Därefter tar jag ett annat balsam, med mer vårdande ingredienser i (s.k. vårdande balsam) topparna och sköljer ur. Sedan kramar jag ur vattnet ur håret upp och ner, först med händerna därefter med en handduk. Handduken ska gärna vara så ”fin” som möjligt, i motsats till frotté, om man vill vara varsam med håret och få snygga vågor/lockar.

 Mitt tvättbalsam ser ut så här:

bild (2)

Mitt vårdande balsam:

bild

Så här ser mitt hår ut för er som ifrågasätter att håret blir rent och ”normalt” :) :

bild (3)

Vanlig fråga:

Nej, det är inte dyrare! Faktum är att ang. tvättbalsamet upplever många att det är bättre ju billigare det är! Beror troligtvis på att ju färre ingredienser det är, desto billigare blir det. De flesta balsamen inhandlas i vanliga matbutiker.

Nu blev det ett väldigt mastigt första inlägg! Ändå hade jag kunnat skriva så mycket mer om denna metod! Men vi tar det lite pö om pö.
Lycka till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s